Utorak, Februar 13, 2018

Knjiga o Milani

Kada mi je otac umro, suocavala sam se sa njegovom smrcu tako sto sam sedela po kaficima i citala. Cinjenica da sva ta vreva i guzva desava oko mene, cini me nevervatno smirenom i zasticenom. 

Kupila sam jos jednu kutiju cigara. Ona druga je u gepeku. Gospodin X bi tu vec imao prigovor na rasipanje novca, ali s druge strane, cinjenica da sam ga u manje od 24 sata poslusala dva puta, e to mislim da bi mu prijalo.

Knjiga koju citam je delo poznatog psihoterapeuta i sastoji se od deset prica. Pocela sam od sredine - naslov "Debela zena". Pateticno. Uvek sam imala visak kilograma  i uvek sam to mrzela. Ova zena to nije, ali je razlog svoje gojaznosti nalazila u neslaganju sa okolinom. Njeno salo koje j polako nestajalo, cinilo je da se suoci sa cinjenicom da gojaznost nije problem, vec strah od smrti.

Druga prica se zove "Krvnik ljubavi" bas kao i knjiga. Tema je sedamdesetogodisnja zena, koja je opseduna muskarcem od 30 zbog jednomesecne afere, koju su imali pre 8 godina. Pokusala je cak  i da se ubije, ali ga nije vratila.

Ostaje mi jos osam prici. Radujem im se. 

Sutra i sama idem kod terapeutkinje. Planiram da pricam o mom suicidnom osecaju, mom muzu, poseti praznoj kuci u rodnom selu i sigurna sam, opsesiji sa gospodinom X.

Interesanto da je ta zena, iz price." Krvnik ljubavi" 12 godina pre te "veze" isla kod psihologa, a ipak se zakacila za 27 dana ljubavne afere. Jos uvek citam tu pricu, a fokus se sada polako pomera na razlog zasto muskarac uopste ulazi u "vezu" sa toliko starijom zenom. 

Juce sam sa prijateljicom iz susedne firme pricala o temi deteta. Pokrenule smo raspravu o tome da li nama, uspesnim zenama, uopste treba otac deteta? Pomislila sam opet na Milanu. Cije bih telo zelela da imam u sebi u trenutku njenog zaceca, ciji miris da osetim kada je prvi put budem uzela u ruke, ciji genetski kod? Gospodin x. Samo i jedino on. Jedini covek cije sam dete do sad zelela. Po licu je shvatila da imam nekog na umu. Pitala je: Pa zasto ga ne pitas? Ne bih se usudila da i tu budem odbijena, rekla sam i krenula kuci. 

Imam plan za psiho seansu. Pitacu psihologa da li je moja opsesija gospodinom X kao opsesije te starije zene ili je ljubav prema X bila stvarna? Pitacu je zasto sam sinoc zaspala sa tolikom zeljom da je Milana u meni i da je Milana njegovo dete? Pitacu je da mi pomogne da odustanem skroz i da ga pustim da zivi svoj zivot. Ili cu mozda samo pricati price o majci i muzu i nadati se da jednom nece opisati moj slucaj u nekoj knjizi, kao slucaj osobe koja je toliko htela a nije smela, toliko zelela a tako malo uradila...  

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me