Antidepresivna krava

Hemijska supstitucija u mozgu. Nedostatak serotonina, kuraca, palaca, prekid sreće i želje za životom. Zaštita od bilo koje opasnosti. Lezi, zatvori se, ne diši, ne puštaj glas... Bolje da te nema, da ne smetaš i ovako nemaš svrhu.

Kada je poznati psihijatar otišao iz USA u Indiju da propagira upotrebu veštačkog hormona sreće u obliku antidepresiva, naišao je na čudnu tvrdnju indijskih lekara. Naime, oni su nasmejano rekli da već odavno koriste suplementaciju serotonina i ispričali mu priču o radniku iz polja pirinča i njegovoj izlečenoj depresiji.

Radnik je zgazivši na bombu iz nedavno završenog rata ostao bez jedne noge. Nakon dugog i bolnog oporavka nakon amputacije, data mu je proteza i vraćen je da radi u vodi pirinčanih polja. Proteza se kvasila, rana krvarila, on padao u vodu i svakodnevno sve više i više psihički tonuo. Počeo je da histeriše, da se zatvara, da plače, odbija jelo. Ubrzo nako toga, prateći trendove zapadne medicine, doktori su mu postavili dijagnozu depresije. U tom momentu nisu znali za sintetičke antidpesive, pa su, zaključkom da mu najveću muku predstavlja mučenje pri radu u prinčanim poljima, odlučili da mu kupe kravu.

Radnik je tako sa svojom kravom, zauvek napustio pirinčana polja, rana je zarasla, a našavši svoj novi izvor prihoda i svrhe u kravi i njenom mleku, nastavio da živi normalnim i srećnim životom 

Američki psihijatar je pokupio svoje besplatne uzorke antidepresiva i napustio indijsku bolnicu.

Svrha je ono što čovek gubi kad zapadne u depresiju. Zato treba izaći iz pirinčanog polja i naći svoju kravu. Ako cvet ne dobija dovoljno svetla, ne menjaš cvet, nego mesto gde on stoji... Jednostavno, bez pilule, bez ludila. Ustaneš i odeš.