Ponedeljak, Februar 08, 2021

Antidepresivna krava

Hemijska supstitucija u mozgu. Nedostatak serotonina, kuraca, palaca, prekid sreće i želje za životom. Zaštita od bilo koje opasnosti. Lezi, zatvori se, ne diši, ne puštaj glas... Bolje da te nema, da ne smetaš i ovako nemaš svrhu.

Kada je poznati psihijatar otišao iz USA u Indiju da propagira upotrebu veštačkog hormona sreće u obliku antidepresiva, naišao je na čudnu tvrdnju indijskih lekara. Naime, oni su nasmejano rekli da već odavno koriste suplementaciju serotonina i ispričali mu priču o radniku iz polja pirinča i njegovoj izlečenoj depresiji.

Radnik je zgazivši na bombu iz nedavno završenog rata ostao bez jedne noge. Nakon dugog i bolnog oporavka nakon amputacije, data mu je proteza i vraćen je da radi u vodi pirinčanih polja. Proteza se kvasila, rana krvarila, on padao u vodu i svakodnevno sve više i više psihički tonuo. Počeo je da histeriše, da se zatvara, da plače, odbija jelo. Ubrzo nako toga, prateći trendove zapadne medicine, doktori su mu postavili dijagnozu depresije. U tom momentu nisu znali za sintetičke antidpesive, pa su, zaključkom da mu najveću muku predstavlja mučenje pri radu u prinčanim poljima, odlučili da mu kupe kravu.

Radnik je tako sa svojom kravom, zauvek napustio pirinčana polja, rana je zarasla, a našavši svoj novi izvor prihoda i svrhe u kravi i njenom mleku, nastavio da živi normalnim i srećnim životom 

Američki psihijatar je pokupio svoje besplatne uzorke antidepresiva i napustio indijsku bolnicu.

Svrha je ono što čovek gubi kad zapadne u depresiju. Zato treba izaći iz pirinčanog polja i naći svoju kravu. Ako cvet ne dobija dovoljno svetla, ne menjaš cvet, nego mesto gde on stoji... Jednostavno, bez pilule, bez ludila. Ustaneš i odeš. 

 

[Odgovori]

https://youtu.be/jsWwbDZXoXA

Comment by ništa (02/09/2021 15:29)

Pesma [Odgovori]

Hvala ti...

Comment by moondog (02/10/2021 11:15)

[Odgovori]

Hvala i tebi na ovoj lepoj i poučnoj priču, koju nemilice delim na netu. Mnogima, pa i meni, je potrbna "krava" iz tvoje priče.

Comment by ništa (02/10/2021 19:27)

Ništa [Odgovori]

Hvala ti što deliš moje misli. Kažu da proces izlečenja kreće tek onda, kad svojim bolnim momentima kreneš da lečiš druge. Očigledno je krava nešto novo u životu, nova svrha i osvešćenje da je sve iza tebe i da je to bilo pre milion godina :

https://youtu.be/xjOYcpR9abk

Comment by moondog (02/11/2021 10:42)

[Odgovori]

Baš dobra pesma.
Kada sam bio mlad i meni je bilo mrsko hodanje, želeo sam da letim da dohvatim i dostignem sve. Od svega toga ostalo je samo gledanje u pod, retko kad podignem glavu, retko kad pogledam u Sunce.
Milion a možda i više.
Pozdrav.

Comment by ništa (02/11/2021 18:57)

[Odgovori]

Poucno.

Comment by didiland (02/12/2021 01:23)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me